Facebook betaalt gebruikers die ongevraagd te maken kregen met gesponsorde ‘likes’ 20 miljoen dollar in een schikking. Een schijntje voor de socialenetwerksite die inmiddels meer dan 100 miljard dollar waard is.

De grootste sociale netwerksite ter wereld kreeg maandag van een Amerikaanse rechter definitief toestemming om een dispuut met leden over het gebruik van ‘likes’ af te kopen voor 20 miljoen dollar.

In een collectieve rechtszaak hadden Facebook-gebruikers geklaagd dat ‘likes’ die waren gegeven aan bepaalde advertenties in 2011, door Facebook waren gebruikt om deze advertenties ongevraagd bij vrienden als ‘aanbevolen’ te tonen.

Tussen januari en augustus 2011 verdiende Facebook ongeveer 234 miljoen dollar aan ‘gesponsorde’ advertenties, blijkt uit juridische documentatie volgens persbureau Reuters.

Facebook schikt de zaak met een uitbetaling van 20 miljoen dollar en de belofte dat het gebruikers meer controle geeft over hoe informatie gedeeld wordt binnen het sociale netwerk.

Facebook 100 miljard waard

Veel zorgen zal Facebook zich niet maken om het geldbedrag van 20 miljoen dollar. De koers van het aandeel tikte maandag in New York het niveau van 41,34 dollar aan. Gedurende de handelsdag was Facebook op de beurs  meer dan 100 miljard dollar waard.

Het herstel van de beurskoers is een flinke opsteker voor topman Mark Zuckerberg. Na het beursdebuut op 18 mei 2012 zakte het aandeel aanvankelijk weg tot een dieptepunt van 17,73 dollar in september. Sindsdien trad het herstel in en dit jaar is het aandeel Facebook liefst 55 procent gestegen.

Belangrijke doorbraak was de cijferpresentatie van afgelopen maand, waarin Zuckerberg liet zien dat Facebook forse vooruitgang boekt bij het genereren van omzet op mobiele apparaten, zoals smartphones en tabletcomputers.

Met een marktwaarde van 100 miljard dollar zit Facebook in de buurt van online winkel Amazon, die ongeveer 130 miljard dollar waard is op de beurs. Techgiganten als Google (circa 289 miljard dollar) en Apple (450 miljard dollar) zijn vooralsnog een paar maatjes groter op de beurs.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl